estambul tours ve allah bilgileri30
sizlere bugün en güzel yazıları yazan estambul tours diyorki (471) Hz. Aişe (r.a.)’dan İmam Beyhakî Delailü’n-Nübüvve, Ebu Naim Delail. ItnamTlb^^ Mu’cemü’I-Evsat’da tahriç etmişlerdir. Süyûtî; Menahil, Shf. 25.(472) Hadî.s-i şerifin bu cümlesi ancak İmam T/rm/zf’nin; Ebvabu tefsiriM- Kur’ân.Tçh® reti Isra (Beni lsrail)’deki rivayetin devamıdır. Hadîs No: 3130. Mi’rac-ı Nebeviyibiidm# Jer ise Kûtüb-ü Sitte’nin değişik kitab ve bablarında o bab ve kitabla ilgileri nisbetindetivajticl mişlerdir.İmam Buharı; Sahih. “Kitabi! Bed’u’l-Halk. Babu İza Kale Ehadikûm Amîn..,”Babınİ!İ dullah b. Abbas’dan rivayet edilen metnin babla ilgili kısmım, Kitabü’l- Enbiya. BabtıbSİ Teâlâ; Kellem Allahü Musa Teklîma.,,) da Mirac’da Hz. Musa (a.s.)’araslladı|ındaoın!^ eden cümle-i Nebevfyi. Babu kavlillahi Teâlâ: “.... Hel Etake Hadîsti Musa...” daMaikS^ (r.a.) beşinci gökte Musa (aleyhisselâm) da selâmlaştığı kısmı. “Kitabu’l-Menakıb.Babuft Nebiyyü (s.a.v.) Tenamü aynühü velâ yenamü kalbuhü” de Enes b. Malik (r.a.)’danŞethiSii' Nebiyyü (s.a.v.) ile ilgili kısım. Kitabü’t-Tefsir; Tefsirü’sûretû’l-Isra (Beni İsrail) de EbııHi? ve Cabir (r.anhüma)’dan Mirace urucu ile ilgili hazırlıklar ve durumundan bahsedenkım^ Eşribe. l’nci babda Ebu Hüreyre (r.a.)'dan Miraca uruca başladığında kendisine takdim» ve hamur
“Allah Adem’i yarattığı zaman, beni yeryüzüne onun sulbünde indirdi. Gemide Nuh (aleyhisselâm)*ın sulbünde de vardım. İbrahim (aley-hisselâm) ateşe atılınca ben sulbündeydim. Devamlı olarak temiz sulb’-lardan tertemiz rahimlere beni naklededurdu, nihayet ebeveynimin (birleşmesiyle) beni dünyaya çıkardı. O ebeveynim ki asla gayr-i meşru şekilde birleşmemişlerdir. ’’ (473).
Abdu’l-Muttalip oğlu Abbas şu sözü ile buna işaret etmiştir; “Ondan önce (dünyaya inmeden önce) Cennet gölgelerinde yaşadın,
Yapraklar katlanıp birbiri üzere konduğu zaman Âdem’in sulhunda...
Sonra beldelere indin, ne cisimdin, ne mudğa ne de pıhtılaşmış kan! Belki gemiye binen bir nutfe idin...
O gemi ki Nesri geme vurmuş, ehlini de boğmuştur..
Dünya döndükçe, nesil, nesli takip edince.
Sen (temiz) sulhlardan tertemiz rahimlere intikal edip durdun!...
Bazı nüshalarda diğer şu beyitler de vardır:
İmam Müslim; I. Kitabü’l- lyman. 74- Babu’l- Isra bi- Resûlullah’da 259/162 No ile Enes b. Malik (r.a.)’dan 272/168 numaraya kadar Mirac’ia ilgili hadîslerin ekserisini tahriç etmiştir. Ayrıca 4.1- Kilabu'l- Fadail. 42- Babun min Fadaile Musa (a.s.)'de Musa (a.s.) ilgili kısmı. 36- Kitabü’l-Eşribe. 10- Babu Ccvazi Şürbe’l-Lcben. Hadîs No: 92/168. Ebu Hüreyrc (r.a.) aynen Buharî’nin Kitabu’l- Eşribe’de tahriç ettiği metni tahriç etmiştir. İmam Tirmizî; Sünen. Ebvabü’l- Kıyame babun “Ümmetü Muhammed’in (s.a.v.) Sevadün Azimün yevme’l-Kıyame ve Seb’une elfün yed-hulünc bi Gayri Hisab” da Ibn Abbas (r.a.)’dan 2448 ile Ebvabü’s- Sâl.it 47- Babu Ma Câeküm Farazallahü teâlâ Ibâdihi mine’s- Sâlâvat. Hadîs No. 213. Enes b. Malik (r.a.)’dan. Ebvabu’t-Tıb Babu Ma Câe, fi’l-Hacameti. No: 2053’da Abdullah b. Mes’ud(r.a.)’dan. Ebvabü Tefsirû’l- Kur’ân ve min Sûreti Beni İsrail 3129 ve 3130 No. ile Enes b. Malik (r.a.) 3133 no ile Ibn Abbas (r.a.)’dan. Ebvabü'd- Daavat. Babun (Garsü’l-Ccnneti Sübhan Allah’da; 3458 No. ile Ibn Mes’ud (r.a.)’dar İmam Mâee; Sünen. 15- Kilabü'.s-Sadâkal. 19- Babü'l-Karz. Hadîs No: 243l’dc Enes b. Malil (r.a.). 12- Kilabü’t- Ticaret. 58- Babu’t- Tağliz fi’r-Riba. Hadîs No. 2373. Ebu Hüreyre(r.a.)’dan.3f Kitabü’l- Fiten. 23- Babu’s-Sabr âle’l- Belâ. Hadîs No: 4030’da Übey b. Kâab ve Ibn Abbi (r.a.)’dan. 36- Kitabü’l- Fiten. 33- Babu Fitneti’d- Deccal’de Hadîs No: 4081’de Abdullah b. M sud (r.a.)'dan. Nesaî; Sünen. Kitabü's- Sâlâti. Farzü’s- Sâlâti ve Zikri ihtilafi’n- Nakdîn. En b. Malik (r.a.)'dan Kitabü Kıyameti’l-Leyli Zükri Sâlâti Nebiyyullah Musa (a.s.)’da Enes b. Ma (r.a.)’da tahriç eylemişlerdir.
(473) Ibn Ebi ömeri’l- Adnî’nin Müsned’inde rivayet ettiği bu metni Kaadt iyaz. Şifa metr aynen almıştır. Hadîs-i şerifin ilk cümlesinde, “İnnallahe Kasseme’l- Halka kısmeyni”den soı TJT"' Sünen. Kitabü’l- Menakıb. Babu Ma Câe fi Fadli’n- Nebiyyi’de 3610 N'
Ebu 2jcr, îbn Ömer, İbn Abbas (radıyallahu anhumy^^jy." ^ Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdular ki: “Bana, benden önce hiçbir peygambere verilmeyen beş-bazı ler de altı- şey verilmiştir:
1)Bir aylık yolda (ki düşmanımın kalbine) korku verilerek zar vuşturuldum.
2)Yer (üü) bana mescit ve (teyemmüm etmek için) pektemiji olarak kılındı; binaenaleyh ümmetimden herhangi bir adama namaır ti) gelip çatarsa namazını kılsın!
3)Ganimetler bana helâl kılındı; halbuki benden önce hiçbir pey bere helâl kılınmamıştı.
4)(Yalnız bir kavme değil,) tüm insanlığa (Peygamber) gönderild
5)Bana, şefaat etme (yetkisi veya pâyesi) verildi. Diğer birrivay^ bu şu şekilde rivayet edilmiştir: (Bana) İste, sana istediğin verileci! denildi.
Diğer bir rivayet: **Ümmetim bana sunuldu. (Onların hepsinieşitL lara sahip oldukları için) emin bir halde gördüm.”
Bir rivayet daha: **Kırmızıya (renkliye) da gönderildim siyahaıiı (475).
Buradaki siyahtan murad zencilerdir. Çünkü onlar umumiyetleesı^ ve siyah renktedirler. Kırmızı renkliden murad ise Acemler (yanifc olmayan ırklardır, denildi.
Bazılarına göre bundan murad beyaz ve siyah ırklardır. Bazılanis kırmızı renklilerden murat, insanoğlu; siyah renklilerden muratisett lerdir, dediler.
(474)İmam Ebu Bekn'ş-Şariî. “Gaylaniyat’ında Tcbcranî'dc Hu/.cymcb. Ev.s b. Harisdcni*^ etmiştir.” Bak Süyûtî Menahilü’s-Safa. Shf. 29.
(475)İmam Buharî; Sahih, Kilabü’l- Teyemmüm. I- Bab H/. Cab/r (r.a.)’dan.Kiiabii’sS 56- Babu kavli’n- Nebiy (s.a.v.) . Cuilel liye’I- Arzu Meseiden veTaluır’an’dayincOıf)ir(u|l^ İmam Müslim; Sahih. 5- Kitabü’I-Mesacid ve Mevazii’s-Sâlâl. 3/521 Buharf’nin rivaytıe metni yine Cabir (r.a.)'dan No: 4/522’de Hz. Huzeyfetü '1-Yemant’den değişik bir metinle,i-No. ile Ebu Hüreyre (r.a.)’dan (Altı şeyle lafdil olunduğunu) /mam Nesaf;Kitabü’l Guslil^ Teyemmüm bi's-Said’de Cabir b. Abdullah (r.a.)’dan tahriç etmişlerdir.
Kaadı lyaz’ın Şifa'ya aldığı metni; İmam Ahtned b. Hanbel (r.h.) Beyhâkî. Bezzartahriî<^ lerdir. İbn Ömer (r.a.)’dan aynı konudaki hadîs-i şerifi İmam Teberani ve£buNainıW^ Nübüvve’de tahriç etmişlerdir.
Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdular. “(Düşmanlarımın kalbine) korku verilerek zafere kavuşturuldum. Ef-
radını câmi, ağyarını mâni kelimeler bahşedildi (bana). Uykudayken yeryüzünün hazîneleri bana getirilip önüme koyuldu."
O’ndan nakledilen diğer bir rivayette ise;
“Peygamberlik benimle sonuçlandı" kaydı mevcuttur (476).
Ukbe b. Âmir (radıyallahu anh)’dan;
“Şüphesiz ben size son derece merhametliyim (imdadınıza koşarım) ve üzerinizde de bir şahidim! Şüphesiz ben Allah’a yemin olsun ki, şu anda havzıma bakıyorum. Gerçekten bana yeryüzündeki hâzinelerin anahtarları verilmiştir. Allah’a yemin olsun ki, benden sonra şirk koşacağınızı aklımdan bile geçirmiyorum. Benim namınıza korktuğum, (aşağılık dünya için) birbirinizle yarış halinde olmanızdır. (Ki) bu, size Hûda’yı unutturur.’’ (477).
Abdullah b. Âmr (478) (radıyallahu anh)’dan;
Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdular;
“Ben, umumî bir Peygamber olan Muhammed’im. Benden sonra peygamber yoktur (gelmeyecektir). Bana efradını câmi, ağyarını mâni kelimeler verildi (*). Cehennem hâzinesi (idarecileri) bana bildirilmiştir. Arş’ı taşıyan melekler de bana tanıtıldı.’’ (478).
İbn Ömer (radıyallahu anh)’dan;
(476İmam Buharî; Sahih. Kitabü’r- Rüya. Babu Rüy’a’l-Leyrde Ebu Hüreyre (r.a.)'dan. Aynı kitab Babu’l-Mefâtih fiM-Yed’de Ebu Hüreyre’den; aynı kitab Babu’n-Neflıi fl’l-Menam’da yine ondan. Kitabü’l-ltisami bi’l-Kitab ve’s-Sûnneti, Babu kavli’n-Nebiyyi (s.a.v.) de Buistü bi Cevami’l- Kelim Ebu Hüreyre (r.a.)’dan.
(477)İmam Müslim; Sahih. 43- Kitabü’l-Fedaile. 9- Babu Isbati Havze Nebiyyina (s.a.v.) ve Sıfatihi, Hadîs No; 30/2296’da. Ukbe b. Amir (r.a.) ve 42- KilabU’r-RUya 4- Babu Rüya’n-Ne-biyyi (s.a.v.) de 22 (....) de Ebu Hüreyre (r.a.)’dan Buharî; Sahih. Kitabü’l-Cenaiz. Babü’s-Sâ-lâti ale’ş-Şehid’te Ukbe b. Amir (r.a.)’da rivayeti tahriç etmişlerdir. Ve ayrıca 475 no.lu tahriçte gösterilen yerlere bakmalıdır. Ayrıca Ebu Ya’lâ Mavsili’ Müsned’inde Hz. Ömer (r.a.)’dan “\J’ liyiüCevami a’l-Kelimi vahtıısıra liye’l- Kelânuı ihtisaran" lafzıyla rivayeti lalıriç etmişür. Sünen İhn Al.ia-'de 27- Kitabii’z- Zühd. 36- Babu zikri’l- Hav/.'da Ebu Hüreyre (r.a.) değişik bir metini ayrıca 36- Kitabü’1-1 Fiten. 5- Babu, “La Terciu Badi kuffaren yadribu Ba’zuküm Rıkabe Ba’zın de 3944 No. ile Sunabihi’l- Ahmesî’den metnin bir kısmını tahriç etmiştir. Nesaî Sünen. Kitabü Cenaiz. Babu’s- Sena. Es-Sâlâtü. Alc’ş-Şüheda” da Ukbe b. Amir’den hadîsin bir kısmım lah etmiştir. İmam Ebu Davud, Kilabü’l-Ccnaiz. Babun fi’ş-Şehidi yağsilü’de Cabir (r.a.)’dan “l
geçmiş bütün günahlarını bağışladım, tnsanlar arasında bağışlamı,, halde (pir ü pak olarak) geziyorsun. Oysa ben bunu senden önce hiçi ' şeye yapmadım. Ümmetinin kalblerini birer Mushaf ezberleyicimi
”Bana müjdeledi (Rabbini kastediyor): Ümmetimden benimlei||(y miş bin kişi cennete girecek. Her bin kişiyi yetmiş bin kişi daha tak' edecek. (Bunlardan) hiçbiri hesap görmeyecek... Yine bana ümmetimi asla açlık çekmeyeceğini, hiç yenilmeyeceğini (bir müjde olarak) verdi Yardıma yetişti, bana izzet ve ümmetime de bir aylık yoldaki düşmamg kalbine korku vererek zafer ihsan etti. Gerek bana ve gerekse ümmeti, me ganimetleri helâl kıldı. Bizden öncekilere şiddetle yasak kıldığıbi,. çok şeyi bize helâl kıldı ve bize güçlük kılmadı.” (481).
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh^’dan:
”Bütün peygamberlere— beşeri emin kılmak ve inandırmak-gibi birçok mucizeler vermiştir. Bana verilen (en büyük mucize ise) Allah'ıı bana vahyettiği İlâhi vahyi (yani Kur’ân)’dır. Umarım ki kıyametgü nü en çok ümmeti olan ben olurum!” (482).
(479)İmam Alımcd b. Hanbcl (r.h.) Müsncd’indc Ahdıı//;ı/j b. Ömer (r.a.)'dan hascnbitisMİ a lahriç etmiştir.
(480)İmam Abmed b. Hanbel; İbn Cüreyc tarikiyle Abdu/Zah b. Vehb’den tahriç etmiştir ^ ıca İmam Beyhakî Esma’dan rivayeti tahriç ettiği şârih Aliyyû’l-Kaari C.l, Shf. 211’del®' üyûti’de Menahilû’s-Safa Shf. 30’da Ebu Hüreyre’den BeyhakT’nin tahriç ettiğini kaydet#
(481)İbn Asakir; Tarihü’d- Dımaşk’da Hz. Huzeyfe (r.a.)’dan merfuan rivayet etmişik
(482)İmam Buharl; Sahih. Kitabü Fazailc’I-Kur’ân. Babu Keyfe, “Nuzüli’l-Vahyi" deBu yre (r.a.)’dan tahriç etmiştir.